Pěkná zahrada je korunou každého rodinného domu. Kromě krásné posečené trávy a ovocných stromů je její neodmyslitelnou součástí společný prostor s ohništěm, dnes již spíše s kvalitním zahradním grilem. Pokud si chcete připravit i ve vaší zahradě prostor, kde budete moci při vůni pečeného masa a zeleniny trávit čas s rodinou a přáteli, výběr správného grilu je jedním ze zásadních rozhodnutí, které mohou ovlivnit to, jak má celý prostor vypadat.
Jak si vybrat zahradní gril?
Vestavěný vs. přenosný
Tato první volba je základem pro všechno ostatní.
„Vestavěný gril“ nemusí znamenat, že není vůbec pohyblivý. Většina našich grilů má malá kolečka, pomocí kterých ho dokážete posouvat – jako například Klarstein Gazooka nebo Tomahawk. Avšak s velkým grilem zřejmě nebudete velmi hýbat. Zůstane na jednom místě a určitě ho v zimě či při dešti nebudete stěhovat do domu. Tento druh grilu vyžaduje, aby byl během sezóny schovaný pod střechou. Vyhraďte mu tedy místo pod altánem či pod přístřeškem, kde na něj nebudou mít přímý dosah živly.
Přenosné grily na druhou stranu stačí vytáhnout těsně před tím, než se začne grilovačka. Mezi tyto patří široká škála grilů od malých elektrických zařízení (jako OneConcept Porterhouse), až po středně velké uhelné či plynové grily, například OneConcept Buttler, nebo Klarstein Beef Brisket. Jejich výhodou je samozřejmě mobilita, ale cena, kterou za ní platíme je velikost grilovací plochy. Kromě toho bude tento druh grilu vyžadovat místo, kde ho uskladníte v době, kdy právě negrilujete.
Otevřené grilování nebo zavřený gril ?
Výběr mezi otevřeným a zavřeným grilem je v podstatě jinak položena otázka: „Chci grilovat přirozeně, nebo mít vše více pod kontrolou?“. Přesně to je totiž rozdíl mezi těmito dvěma druhy grilů.
Otevřené grilování můžete na zahradě zkusit hned dvěma způsoby. První, nejjednodušší verzí je grilování nad ohništěm. Díky šibenicovým grilům (také nazývané závěsné grily) a trojnožkám je grilování jednoduché. Zapálit oheň, naskládat jídlo a občas zvednout či snížit výšku roštu nad uhlíky, aby se jídlo správně upeklo. Některé závěsné grily Blumfeld (například Turion) zpříjemnili posezení i při takovém grilu, přidáním držáků a stolků na odložení marinád a nářadí. Navíc díky zvednutým nožičkám se ke grilování nemusíte shýbat.
Druhou možností je otevřený gril, jehož typickým příkladem je Klarstein Grilkern. Oproti grilování na trojnožce vám otevřený gril nabízí více kontroly nad jídlem – díky posouvání uhlíků můžete vytvořit teplejší a chladnější zóny, které se hodí na přípravu různých jídel na jedné mřížce.
A nakonec jsou tu grily s poklopy (Klarstein Hot & Hot), které se dají zavřít úplně. Ty poskytují vládci nad grilem hned několik výhod. Za prvé, po zavření poklopu se drží teplo z grilu uvnitř, díky čemuž se dají potraviny propéci rovnoměrněji – ovšem s méně křupavou kůrkou. Za druhé vám poklop dovoluje zároveň jídlo jemně vyudit. Stačí na uhlíky přihodit trochu dřevěných štěpků nebo svazek bylin. A na závěr, stále máte možnost poklop zvednout a nechat sálavé teplo, ať prostě dělá svou práci.
Čím zatápět ?
Přestože se grilování běžně spojuje s vůní dřevěného uhlí, dnes už máme i mnohé jiné možnosti. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody každé z nich:
Dřevěné uhlí/dřevo: nejtradičnější grilovací palivo má své nesporné výhody. Grilování na uhlí dává jídlu nezaměnitelnou vůni a chuť, kterou jen těžko dosáhnete jinak. Navíc jednoduchým přidáním větviček bylin či dřevěných štěpků můžete v grilu na dřevěné uhlí začít udit. Nevýhodou však je, že na grilování budete muset mít vždy zásobu paliva. Takové grilování bude zároveň vždy trochu špinavé. I z malého Klarstein Micro-Q vznikne dost popela, který může vítr rozfoukat po zahradě. Čištění grilu je také o poznání těžší.
Plyn: Grilování na plynovém plamenu se navíc blíží tradičnímu domácímu vaření. Přestože z plynového grilu nezíská jídlo kouřovou vůni, výměnou za to vám bude přesnější kontrola nad samotným grilováním. Jednoduchým otočením tlačítka víte například Klarstein Parforce One rozpálit a zchladit, díky čemuž je příprava dokonalých steaků ale i lehké osmažení hřibů hračkou. . I s plynovým grilem můžete stále grilovat na otevřeném plamenu, a tak nepřijdete ani o křupavou kůrku. A palivo? Gril můžete připojit na svou domácí plynovou přípojku - tehdy stačí stisknout a grilovat. A pokud nemáte takovou možnost? Velká plynová bomba vám vydrží několik grilovaček a její výměna je otázkou minut.
Elektřina: Stačí mít na blízku elektrickou zásuvku a grilovačka může začít kdykoliv. Pokud si nadevše ceníte pohodlí, elektrický gril je pro vás určitě tou správnou možností. Nejen, že je rozpálený během minut, ale i po dokončení grilování je jeho čištění a odložení velmi rychlé. Na rozdíl od ostatních zmíněných druhů, při elektrickém grilu nepřijde jídlo do kontaktu s plamenem a kouřem (a pokud ano, právě se děje něco velmi špatné). Proto více vystoupí přirozené chutě, které jsou obohaceny díky přirozené karamelizaci. Typickým elektrickým grilem je například OneConcept Beef II.
Co kromě grilování má gril zvládnout ?
Grilování má mnohé zákoutí a varianty, které vám mohou pomoci připravit skvělé jídla, nebo umožní zcela nové druhy vaření.Bočná udírna je samostatná nádoba, která po nasypání dřevěných pelet tvoří kouř na vyuzení grilovaných jídel. Můžete ji využít k uzení během grilování, ale také na samostatné pomalé uzení klobás či slaniny studeným kouřem. Takové uzení zvládne například gril Klarstein Dampflok, který je zároveň ozdobou zahrady.
Otočný špíz špíz je ideální, pokud chcete ugrilovat celou drůbež nebo vepřové. Motorek rovnoměrně otáčí maso či jiné potraviny nad nádobou s uhlím, díky čemuž se propeče stejně ze všech stran a šťáva zůstává uvnitř a na povrchu.
Dalším přírůstkem do rodiny grilů jsou moderní Kamado grily. Přestože je kamado tradiční metoda pečení grilování v Asii, u nás jsou tyto grily relativní novinkou. Díky keramickému nitru drží velmi dobře teplo, čímž dokáží pomoci s dokonalým propečení grilovaného masa. Navíc je však můžete využít i na pomalé pečení (slowcooking), dušení a vaření díky možnosti dobře regulovat vnitřní teplotu pomocí průduchů.
Chcete poradit při výběru? Prohlédněte si skvělý článek, ve kterém najdete nejen tipy jak si vybrat gril, ale také srovnání výhod a nevýhod.