3 letá záruka 14 dní na vrácení zboží

Chlebník - stylové možnosti skladování

Konzistence a čerstvost pečiva mají rozhodující vliv na jeho chuť. Přesto nemusíte nutně chodit každý den do důvěryhodné pekárny, pokud máte v domácí kuchyni speciálně navrženou možnost skladování: chlebník. Díky tomu zůstanou rohlíky, chléb a těstoviny křupavé a chráněné před sluncem, prachem a dalšími vlivy.

Nákup chlebníku: jaký styl se hodí pro vás a vaši kuchyni?

Měl by být chlebník bílý nebo černý? Raději malý tvar nebo takový, do kterého se vejde nekrájený chléb? S praktickým odklápěcím víčkem nebo odnímatelným uzávěrem? Jedno je jisté: dnešní chlebníky nevypadají stejně jako před dvěma nebo třemi desetiletími. V kuchyni se stanou elegantní dekorací, která vyzařuje retro šarm a zároveň má spoustu charakteru. Malý chlebník je vhodný zejména pro ty, kteří v něm chtějí skladovat rohlíky a těstoviny, ale měl by mít přiměřenou velikost pro půlky nebo celé bochníky chleba.

Kromě toho mohou být sklenice na chléb vyrobeny z mnoha různých materiálů. Kovové chlebové desky jsou skutečnou klasikou, protože tento robustní materiál vypadá ušlechtile a lze na něj tisknout poměrně flexibilně. Kromě toho kov jako materiál nepropouští vzduch, proto jsou na příslušných krabicích menší otvory pro vzduch - jen tolik, aby chléb a těstoviny nebyly zcela vysáty. Mezi alternativní možnosti patří snadno čistitelný plast, keramika nebo přírodní dřevo. Vzhled chlebníku tak můžete zcela přesně sladit s dominantními materiály v kuchyni a vytvořit tak jednotný vzhled, nebo vytvořit atraktivní kontrast použitím jiného materiálu.

Proč je dobrá volba bílý nebo černý chlebník?

Od kynutých pletýnek po kváskový chléb s lahodnou kůrkou: při skladování ve speciálně navržené krabici vydrží pečivo déle čerstvé. Chlebník zabraňuje předčasnému plesnivění pečiva a zároveň lépe uchovává jeho vůni. Kromě toho pečivo nevysychá tak rychle, takže ho nemusíte spotřebovat hned v den nákupu. Z dlouhodobého hlediska dokonce šetří peníze - a jak všichni víme, v kuchyni to vypadá opravdu dobře.

Na co se zaměřit při nákupu chlebníku?

V první řadě je to samozřejmě design a velikost. Do malého zásobníku na chléb se někdy vejde pouze jeden nakrájený bochník chleba nebo několik rohlíků, zatímco větší verze nabízí prostor pro dva až tři různé druhy chleba. Kromě toho by i malý zásobník na chléb měl být velký, pokud je vyroben z kovu, opatřen práškovým nátěrem a odolný proti korozi. Další praktickou výhodou je snadné čištění, někdy i v myčce nádobí. Zároveň by měly mít chlebníky větrací otvory nebo štěrbiny, aby v nich mohl neustále cirkulovat vzduch.

Často kladené otázky o chlebníku

V jakém stylu lze koupit chlebník?

Existují takové, které jsou v přirozeném skandinávském venkovském stylu, v okouzlujícím retro vzhledu nebo například relativně stylově neutrální v plastu. Rozhoduje váš osobní vkus!

Má smysl chlebník v bílé nebo černé barvě?

Aby bylo pečivo v každém případě čerstvé! Kromě toho se neutrální barvy, jako je bílá nebo černá, vizuálně velmi snadno integrují do kuchyně a do dalších dekorativních prvků.

Jsou lepší kovové nebo dřevěné chlebníky?

Ty kovové zpravidla nezanechávají chuť na potravinách a velmi snadno se čistí. Protože jsou nepropustné pro vzduch, mají vždy vzduchové štěrbiny, které to kompenzují. Na druhou stranu dřevo přenáší vlhkost do vnějšího prostředí prostřednictvím materiálu.
Nahoru