… a zajistit si výhody!
Odšťavňovače vám umožní připravovat si v pohodlí domova čerstvé šťávy plné vitamínů a živin. Využít je můžete mnoha způsoby, protože moderní odšťavňovače toho umí mnohem více, než jen získat šťávu z citrusových plodů. Odšťavňovače zvládnou zpracovat mnoho druhů ovoce a zeleniny a pomohou vám i s výrobou rostlinného mléka či domácího oleje.
Odstraňování je pomalý proces, jehož úkolem je získat z plodů maximum živin a vitamínů. Jestliže hodíte do mixéru ovoce a zeleninu, získáte sice lahodné smoothie, ale vysoké otáčky zničí část živin. Pomalé odšťavňování naopak živiny zachovává. V naší nabídce můžete vybírat z klasických odšťavňovačů na citrusy, ovoce a zeleninu, ale i speciálních parních odšťavňovačů nebo unikátních modelů pro přípravu rostlinného mléka či domácího oleje. Přečtěte si více o tom, jak vybrat odšťavňovač a proč jej pořídit právě u nás.
Odšťavňovače se liší zejména podle způsobu odšťavňování a také tím, pro jaké suroviny jsou vhodné.
Odšťavňovače se podle způsobu fungování dělí na šnekové, odstředivé a parní.
Některé odšťavňovače jsou vybaveny praktickými funkcemi, které vám nejen usnadní obsluhu přístroje, ale mohou i zvýšit možnosti jeho využití a pasovat jej na multifunkčního kuchyňského pomocníka.
Kromě samotného typu odšťavňovače a jeho funkcí se při výběru zaměřte i na důležité parametry, které napoví o kvalitě a výkonu přístroje, jeho údržbě a dalších nezbytných informacích.
Výkon je nejdůležitějším parametrem odšťavňovače, protože nám napoví, jak rychlý přístroj je a jak kvalitně dokáže šťávu ze surovin vytěžit. Obecně platí, že šnekové odšťavňovače pracují při nižším výkonu než odstředivé odšťavňovače. To ovšem neznamená, že by šnekové byly nějak horší – pouze fungují na jiném principu a vyšší výkon ke kvalitní práci nepotřebují.
Odšťavňovače se liší také velikosti plnicího otvoru. Před nákupem je tedy potřeba promyslet, jaké suroviny budete nejčastěji zpracovávat, abyste se vyhnuli tomu, že je budete muset před přípravou šťávy krájet. To je nejen časově náročné, ale zároveň při krájení přicházíte o část šťávy. Čím větší plnící otvor tedy je, tím lépe. Šnekový odšťavňovač by měl mít plnící otvor široký alespoň 5 cm, odstředivý pak 7 cm a více.
Většina odšťavňovačů je vybavena dvěma nádobami – první slouží ke sběru hotové šťávy, druhá ke sběru odpadu, jako je například dužina. Opět záleží na vašich preferencích a možnostech. Na přípravu dvou sklenic šťávy postačí nádoba o objemu 700 ml, jestliže ale chcete připravovat šťávu pro celou rodinu, volte model s objemem 1 000 ml a více. Nádoba na odpad by měla být o něco větší než nádoba na šťávu.
Výkon, velikost plnícího otvoru a objem nádob jsou jednoznačně těmi nejdůležitějšími parametry. Pro komfortní obsluhu se ale zaměřte i na následující:
Mezi ověřené a oblíbené značky odšťavňovačů patří například odšťavňovače Klarstein, které vynikají vysoce kvalitním zpracováním a dlouhou životností.
Šnekové odšťavňovače:
Odstředivé odšťavňovače:
Do odšťavňovače se naopak nehodí suroviny s vysokým obsahem škrobu, jako jsou banány, avokádo či mango.
Odpad z odšťavňovače můžete samozřejmě vyhodit, ideálně na kompost. Může vám ale posloužit k dalšímu zpracování – například jej lze usušit v sušičce potravin, a pokud odšťavňujete kořenovou zeleninu či bylinky, můžete je použít jako základ polévky či omáčky.
Šťáva ze šnekového odšťavňovače vydrží v lednici až 24 hodin, šťáva z odstředivého odšťavňovače je určena pro okamžitou konzumaci.
Kvalitní odšťavňovač pořídíte od 2 000 Kč, zlatou střední cestu představují modely s cenovkou okolo 4 000 Kč.