… a zajistit si výhody!
Fritéza je praktickým kuchyňským pomocníkem, který usnadní přípravu smažených jídel a dodá jim jejich typickou chuť. Fritézy se v základu dělí na olejové a horkovzdušné. Jaký je mezi nimi rozdíl a na co zaměřit při výběru tohoto praktického kuchyňského spotřebiče?
Fritéza, jinak také nazývaná jako friťák či fritovací hrnec, je přístroj původně určený ke smažení hranolek, kroket, řízků, stripsů a dalších potravin. Moderní horkovzdušné fritézy ale umožňují i vaření, pečení či ohřev – využívat je zkrátka můžete jako horkovzdušnou troubu. Bude pro vás lepší klasická olejová fritéza, nebo moderní horkovzdušná fritéza, která je ideální pro zastánce zdravého vaření?
Klasické olejové fritézy potraviny fritují v koši, který je zcela ponořen v oleji. Varianta je to sice méně zdravá, ale například hranolky připravené v klasické olejové fritéze mají nezaměnitelnou chuť a křupavost. Jaké vlastnosti olejové fritézy nabízí?
Při výběru olejové fritézy se zaměřte především na její kapacitu. Ta by se měla odvíjet od počtu členů vaší domácnosti. Nejmenší fritézy s objemem okolo jednoho litru jsou vhodné pro jednotlivce či páry. Pro čtyřčlennou rodinu bude vhodná fritéza s objemem 3 až 5 litrů. Pokud rádi hostíte velký počet lidí, můžete si pořídit fritézu s objemem 10 a více litrů.
Zvážit byste měli také údržbu fritézy – optimální je, pokud její časti lze umývat v myčce nádobí. Vnitřek fritézy by pak měl být vyroben z nepřilnavého povrchu.
Mezi praktické funkce, kterými mohou být olejové fritézy vybaveny, patří termostat umožňující regulovat teplotu, časovač, průhledné víko pro snazší kontrolu pokrmů či automatické otevírání víka po uplynutí fritovací doby. Samozřejmostí by měla být pojistka proti přehřátí a izolovaná rukojeť.
Chcete si čas od času dopřát smažené dobroty, ale preferujete zdravé stravování? Pak vsaďte na kompromis v podobě horkovzdušné fritézy. Jídla v ní připravené jsou mnohem zdravější než z olejové fritézy, oproti pečení v troubě ale dosáhnete o poznání rovnoměrnějšího propečení i vyšší křupavosti.
Zaujala-li vás více horkovzdušná fritéza, vězte, že výběr není nijak složitý. Stačí se zaměřit na základní parametry jako je typ ohřevu, kapacita, materiál či funkce.
Horkovzdušné fritézy se liší způsobem ohřevu. Dynamické horkovzdušné fritézy jsou vybaveny míchacími lopatkami, které potraviny průběžně promíchávají. Naopak statické horkovzdušné fritézy smaží jídlo horkým vzduchem a lopatky nemají – potraviny tak v průběhu přípravy musíte promíchávat. Posledním typem jsou halogenové fritézy, které ke smažení nevyužívají horký vzduch, nýbrž halogenové světlo.
Při výběru horkovzdušné fritézy byste měli vzít v úvahu i její objem, který se opět odvíjí od počtu členů vaší domácnosti. Pro klasickou rodinu je dostačující objem 3 až 6 litrů. Jednotlivci mohou sáhnout po skutečně malých fritézách, velké rodiny ocení fritézy o objemu 10 až 16 litrů.
I horkovzdušné fritézy mohou disponovat praktickými funkcemi. Mezi ně opět patří časovač, který vám umožní nastavit si dobu vaření či termostat pro přesnou regulaci teploty.
Nádoba horkovzdušné fritézy je zpravidla vyrobena z nepřilnavého povrchu, její údržba je tak velmi snadná. Fritézy jsou k dostání v mnoha barvách a designech, takže snadno zapadnou na vaši kuchyňskou linku a doplní vzhledově další spotřebiče. Kromě klasické černé, bílé a stříbrné si u nás můžete pořídit fritézu například v červené, zelené či metalické barvě.