Grily, udírny

Vyberte
Seřazeno podle
  • Stránka 1 / 4
220 Výsledky pro "Grily, udírny"
Filtr a řazení
  • Stránka 1 / 4
Grily, udírny

Grily a udírny

Grily a udírny jsou vybavením, které by nemělo chybět na žádné zahradě. Venkovní kulinaření je oblíbenou zábavou snad každého z nás. Jak vybrat gril a udírnu, aby vám tito pomocníci co nejlépe sloužili? Přečtěte si více.

Zahradní grily a domácí udírny vám umožní připravovat si grilované a uzené pochoutky, kdykoliv na ně budete mít chuť. Zahradní grily jsou k dostání v plynové či elektrické variantě, a samozřejmě také jako oblíbené grily na brikety. Domácí udírny pak mohou být rovněž klasické na dřevo, nebo elektrické. Níže si vysvětlíme rozdíly mezi jednotlivými typy a pomůžeme vám najít ideální gril či udírnu právě pro vaše potřeby.

Zahradní grilování se bez grilu neobejde. Jaké jsou k dostání druhy grilů?

Grilované maso, sýry, ovoce a zelenina rozhodně patří k hezkému počasí. Chcete-li si grilované pochoutky také dopřávat, věřte, že pořízení a zprovoznění grilu není nijak složité. Nejprve je třeba si ujasnit, jaký typ grilu pro vás bude nejlepší.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou nejoblíbenější klasickou. K dostání jsou v mnoha velikostech a tvarech a jsou také cenově nejdostupnější. Grilovaným pokrmům dodávají nezaměnitelnou chuť, příprava grilování je ale o něco zdlouhavější a pracnější, protože je třeba založit oheň, čekat na rozžhavení grilu a přikládat brikety.

Plynové grily

Plynový gril potěší jednoduchou obsluhou. K provozu je připraven během chvilky a nemusíte nijak dlouho čekat na jeho rozžhavení. Umožňuje také jednoduše regulovat teplotu. Je třeba počítat s tím, že plynový gril je většinou poměrně robustní a hůře se tak přesouvá. Jeho pořizovací cena je zpravidla vyšší než u grilu na uhlí. K provozu budete potřebovat propanbutanovou láhev.

Elektrické grily

Elektrický gril nejčastěji pořídíte v malé variantě, která se hodí jak na grilování přímo v domácnosti, tak i na balkon či zahradu. Výhodou je nízká pořizovací cena, variabilní využití po celý rok a snadná přenositelnost. Většinou jde ale o kompaktní spotřebiče, na něž se příliš jídla nevejde. Některé velké zahradní grily ale také mohou být zcela elektrické, nazývají se jako venkovní elektrické grily. Vzhledem připomínají klasický gril na uhlí.

Grilovací ohniště

Grilovací ohniště je velmi praktickou variantou. Je konstruováno tak, aby vydrželo nepřízeň počasí, takže jej nemusíte nikam schovávat tak, jako klasický gril. Zároveň vám umožní dopřát si grilované pochoutky s jejich typickou chutí a využívat gril i jako ohniště například při opékání buřtů či večerním posezení.

Pec na pizzu

Do venkovních grilů můžeme zařadit také pece na pizzu, které se budou krásně vyjímat v každé pergole. Pizza pec vám umožní připravovat si oblíbenou pochoutku jako od italského mistra. Pec na pizzu většinou bývá na dřevěné uhlí a obsahuje potřebný kámen. Některé modely nabízí i praktický teploměr.

Domácí udírna vám usnadní výrobu uzených dobrot

Domácí udírna je vhodná pro každého, kdo si rád připravuje domácí uzené pochoutky. Uzené maso, klobásy, šunky, sýry a další dobroty pomocí udírny připravíte velmi jednoduše. Stačí si jen správně vybrat. Jak se domácí udírny liší?

Klasická udírna

Klasická udírna má většinou podobu dřevěné či cihlové budky a disponuje rourou a topeništěm. Cihlová či dřevěná udírna dodává potravinám typické kouřové aroma a ke svému provozu potřebuje tvrdé dřevo. Obsluha a celý proces uzení je o něco náročnější a také je potřeba počítat s vyššími nároky na prostor.

Elektrická udírna

Moderní elektrické udírny potěší snadnější obsluhou a také rychlejším uzením. Využívají rovněž dřevo a umožňují udit horkým i studeným kouřem.

  • Uzení studeným kouřem je ideální na uzení potravin s dlouhou dobou spotřeby, jako jsou šunky, salámy, sýry nebo ořechy.
  • Uzení teplým kouřem je vhodné pro potraviny se střední dobou trvanlivosti, například na uzení salámů a klobás.
  • Uzení horkým kouřem je vhodné pro suroviny určené k rychlé spotřebě. Oproti předchozím způsobům trvá pouze pár hodin.

Gril s udírnou

Gril s udírnou spojuje dva spotřebiče v jednom, je tedy mimořádně praktický. Můžete na něm grilovat, péct i udit, zároveň šetří místo na zahradě a je cenově velmi dostupný.

Co dalšího zvážit při výběru udírny?

Při výběru udírny se zaměřte i na materiál a velikost udírny.

Materiál udírny

Použitý materiál má vliv na výsledky uzení. Často se používá ocel, plech, dřevo či cihly. Jak se tyto materiály liší?

  • Dřevěná udírna je nejoblíbenější variantou. Tento tradiční materiál snáze pokrmům dodá typickou chuť a vůni.
  • Udírna z nerezové oceli potěší snadnou údržbou a dlouhou životností.
  • Udírna z cihel je velmi stylová a rovněž nabízí velmi dlouhou životnost.
  • Pozinkovaný plech vyniká nižší pořizovací cenou a vyšší náchylností k opotřebení. Při správné péči ale bude udírna sloužit dlouhá léta.

Velikost a design domácí udírny

Při výběru domácí udírny zvažte také, kolik potravin budete zároveň udit. Rozměrnější modely pojmou skutečně velké kusy masa, menší se hodí pro uzení klobás, sýrů a dalších prostorově nenáročných potravin.

Jak u grilu, tak u udírny hraje roli také design. V současné době můžete pořídit grily a udírny, které dokonale zapadnou na vaši zahradu. Kromě klasické černé a stříbrné barvy můžete v našem e-shopu vybírat i z méně typických barev, jako je například hnědá, bronzová, šedá a další.

Přihlášení
Vložte sem vaši e-mailovou adresu.
Zadejte minimálně 6 nebo více znaků
Přihlášení
Vložte sem vaši e-mailovou adresu.
Zadejte minimálně 6 nebo více znaků